23.7.2016 - Koncert v Bergenu a 30.7.2016 Koncert ve Veroně

31.07.2016 18:05

Vzhledem k technickým potížím se omlouváme za sloučení devou zpráv o koncewrtech Marie Smaulové z jejího turné. Oba koncerty byly moc pěkné. 23.7. byl koncert na severu Norska v Bergenu, na kterém nás může nejvíc zajímat, že tam byla hned po Švédsku druhá největší pobočka Allied Social Services, která hostila severoevropskou gremiální konferenci organizace BATRADI8S. Na jejím programu byla porada vedení severoevropských poboček naší organizace, jak pomoci naší pražské pobočce s internetem zadarmo. Tento koncert tam sloužil jako kulturní program na sobotní večer.

 

Za zajímavost stojí zmínit, že většina konference byla zaměřena na češení technických problémů s položením kabelů na, nebo do mořkého dna. Inženýři z Norska, Dánska, Finska, Islandu a Irska by měli na základě této porady začít budovat kesonovépotrubí, ze kterého se vyčerpá voda, aby jím šlo protáhnout kabely. Po uzavření kesonového potrubí se zboří okolní hráze, aby vše opět zalila voda. Spolupracovat bude i holandská pobočka. Po kocwertech v jižní Evropě, kde se Robinhelptour 2016 přidává k páteční Rhmusic GrandTour 2016 přesune koncertní turné Marie Smaulové na daleký sever na Island, do Finska a dokonce i do Grónska. U Turné Robina Hronka to vypadá asi až na RHMUSIC GrandTour 2017, nebo speciální severoevropské turné, pro které ještě nemáme název.

 

 30.7.byl koncert v italské Veroně po pátečním koncertu Robina Hronka. Těžko porovnat která světelná a zvuková show je lepší. Pro technixký persobál je lepší koncert Marie Smaulové, kde se nemontuje tolok techniky. Robin hronek hgraje se svými přáteli, se kterými používá klasické elektronické klávesové nástroje o něco více, než Marie Smaulová a Romana Laison. Co se táká hudební techniky, obě děvčata mají notebook, na kterém běží v tomto případě FL Studio a k němu je připojen USB MIDI kontrolér buď přímo, nebo přes USM zvukovou kartu. Nástroje jsou v počítači jako VSTI pluginy, i když svůj nástroj a elektronický klavír si Marie bere. Světelné efekty pak stačí doprogramovat a přidat do skladeb jako řídící stopy.